| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

soorten leesproblemen

This version was saved 9 years, 1 month ago View current version     Page history
Saved by Karel Thönissen
on March 10, 2015 at 2:48:35 pm
 

Deze website is niet gericht op een specifiek leesprobleem. Veel van de hulpmiddelen en richtlijnen komen lezers met verschillende leesproblemen ten goede. Sterker nog, op een enkele uitzondering na profiteren ook de normaallezenden van onze richtlijnen.

 

Toch is het nuttig op de hoogte te zijn van de aard van de verschillende problemen waarop wij ons gericht hebben. Met deze kennis in het achterhoofd kan er dan besloten worden een bepaalde richtlijn wel of niet toe te passen.

 

 

Analfabetisme is in het algemeen een opleidingsprobleem. 

 

In het geval van anderstaligheid is niet gebrek aan opleiding het probleem, maar het feit dat men is opgegroeid in een andere taal dan het Nederlands. Mogelijk kan men lezen, maar gebruikt de eigen taal een ander schrift, bijvoorbeeld arabisch of Cyrillisch. Ook heeft de anderstalige een achterstand in de woordenschat, waardoor het begrijpend lezen gehinderd wordt. Bij het technisch lezen wordt de anderstalige geconfronteerd met voor hem onbekende spellingsregels en uitspraakregels.

 

Laaggeletterdheid

Dyslexie

 

Blindheid, kleurenblindheid en slechtziendheid zijn visuele problemen. 

 

Verziendheid en bijziendheid zijn veruit de meest voorkomende handicaps in Nederland. Gelukkig zijn deze problemen eenvoudig op de lossen met een goede bril en zullen velen dit niet eens als een echte handicap beschouwen. In de meeste gevallen worden sferische lenzen gebruikt om het lichtveld sterker of juist minder sterk af te buigen naar het netvlies. Als de ooglens in het horizontale en in het verticale vlak niet even sterk afbuigt, dan moeten de lenzen met een zogenaamde cilinder geslepen worden. Als de twee ogen niet goed kunnen focussen op hetzelfde object in het gezichtsveld, dan moeten de lenzen een zogenaamde prisma hebben om hiervoor te corrigeren.

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.